Pašvaldība

24. janvāra Ropažu novada pašvaldības domes sēdē apstiprināts budžets 2024. gadam, 43% no pašvaldības budžeta izdevumiem ir atvēlēti izglītībai, kā galvenajai šī gada prioritātei.  

Ropažu novadā turpinās stabils iedzīvotāju skaita pieaugums visās pagastu teritorijās. 2023. gada decembra beigās novada iedzīvotāju skaits ir pieaudzis par 2% salīdzinoši ar 2023. gadu un sasniedza 37 538. Iedzīvotāju skaita pieaugumam ir tieša ietekme uz budžetu, jo palielina pakalpojumu pieprasījumu izglītībā, slodzi publiskās infrastruktūras nodrošināšanā, sociālajos un komunālajos pakalpojumos, kā arī drošības jautājumos.

Izstrādājot pašvaldības budžetu 2024.gadam, tiek turpināta pašvaldības ilgtermiņa finanšu politikas īstenošana, plānojot sabalansētu un ilgtspējīgu attīstību visā novada teritorijā, balstoties uz Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un Attīstības programmu. Pašvaldības budžetu būtiski ietekmē ģeopolitiskā situācija, augstās aizņēmumu procentu likmes, minimālās algas un pirmsskolas pedagogu atalgojuma būtiskais palielinājums, pakalpojumu, izejvielu un energoresursu sadārdzinājums.

Budžeta plānošanas procesā tika ņemtas vērā visu jomu, nozaru un sabiedrības grupu vajadzības - pieejamie finanšu līdzekļi ir sabalansēti tā, lai pašvaldība spētu sniegt kvalitatīvus pakalpojumus, veikt uzlabojumus, pabeigt iesāktos un uzsākt jaunus projektus pašvaldībai, iedzīvotājiem un uzņēmējiem svarīgās jomās.

2024. gada pamatbudžeta ieņēmumi ir apstiprināti 82 528 249 euro apmērā, izdevumi - 85 270 696 euro apmērā. Apstiprināta pašvaldības 2024.gada pamatbudžeta finansēšana 2 742 447 euro apmērā, ieskaitot naudas līdzekļu atlikumu (uz gada sākumu – atlikums gada beigās) 1 774 030 euro apmērā un aizņēmumus (saņemts-atmaksāts) 968 417 euro apmērā.

2024.gada ieņēmumu plāns ir samazinājies par 14 644 220 EURO, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kas saistīts ar plānoto ieņēmumu no īpašumu pārdošanas, ieņēmumu no Eiropas struktūrfondiem un valsts mērķdotāciju samazinājumu.

Salīdzinoši ar 2023. gadu, par 18 281 394 EURO samazinājušies arī plānotie budžeta konsolidētie izdevumi. 2024.gadā būtisks izdevumu pieaugums ir kredītu procentu maksājumu izdevumiem un pedagogu atalgojumam.

1

2024. gadā Ropažu novada pašvaldības iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā ir  9 272 878 euro, kas ir par 6% vairāk nekā 2023.gadā.

Lielākie budžeta izdevumi  - 43%, plānoti izglītības jomai 36 204 399 euro apmērā. Izglītības iestādēs tiks atjaunota un papildināta materiāli tehniskā bāze vairāk kā 700 000 euro apmērā. Pirmsskolas izglītības iestādēs plānoti remonti par kopējo summu 490 577 euro, kā lielākos var minēt - Vangažu PII “Jancis” ieejas kāpņu remonts un rotaļlaukumu renovāciju divām grupām, vecā korpusa kāpņu telpas apdares remonts, jumta kapitālais remonts; Ropažu PII “Annele” vienas grupas telpu remonts un fasādes remonts, pabeigt rotaļlaukumu izbūves 2.kārtu; Langstiņu PII “Čiekuriņš” tiks pabeigta jumta siltināšana un remonts, radiatoru nomaiņa, kosmētiskais remonts, tiks pabeigts bērnu āra laukums; Garkalnes PII “Skudriņas” tiks izstrādāts ugunsdrošības signalizācijas projekts un izveidots teritorijas apgaismojums; Ulbrokas PII “Pienenīte” tiks veikts jaunā korpusa fasādes un jumta remonts, atsevišķu telpu kosmētiskais remonts. Skolās plānoti līdzekļi remontiem 454 352 EURO apmērā, lielākie darbi plānoti Vangažu vidusskolā – kāpņu telpu, tualešu, mansarda, ventilācijas sistēmas remonts, ugunsdrošo durvju uzstādīšana; Ropažu vidusskolā - bruģētā laukuma izbūve pie bērnudārza moduļa Zaķumuižā, jumtu remontdarbi un tiks pabeigta rotaļlaukuma labiekārtošana 2.kārta; Berģu mūzikas un mākslas pamatskolā - projekta izstrāde jumta, mansarda pārbūvei, vājstrāvu sistēmu projekta izstrāde, lietus kanalizācijas sakārtošana, skolas darba telpu pārplānošana, jaunā korpusa 1.stāva kosmētiskais remonts; Ulbrokas vidusskolā – tiks uzsākts ķīmijas kabineta un laboratorijas remonts, kā arī centrālās ēkas ieejas mezgla rekonstrukcija; Upesleju sākumskolai paredzēti līdzekļi apkures sistēmas sakārtošanai. Izglītības iestādēs plānoti līdzekļi arī ERSMUS+ projektu īstenošanai.

Sociālajai aizsardzībai plānoti 6 832 670 euro, kas ir par 40% vairāk salīdzinoši ar 2023.gadu. Sabiedriskajai drošībai un kārtībai plānots 7% palielinājums.

Lai efektīvāk izmantotu pašvaldības budžeta līdzekļus novada infrastruktūras apsaimniekošanā un pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem, šogad tiks pabeigta pašvaldības kapitālsabiedrību reorganizācija.

No lielākajiem plānotajiem projektiem, kuru īstenošana plānota šogad, jāmin Ulbrokas vidusskolas piebūves būvniecības pabeigšana; turpinās projektēšana un tiks uzsākta būvniecība gājēju un velosipēdu ceļam gar valsts autoceļu P4 un valsts autoceļu P5, piesaistot Atveseļošanās fonda līdzfinansējumu. Tiks uzsākta projektēšana Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās pamatskolas piebūvei un Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas jaunā korpusa būvniecībai. Piesaistot ES līdzfinansējumu, tiks uzsākta jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecība Garkalnē. Garkalnes pagastā tiks veikta Priežu ielas pārbūve. Ropažos tiks veikta gājēju tilta pār Lielo Juglu būvniecība un Ropažu ambulances ēkas rekonstrukcija. Vangažu pilsētā plānots pabeigt Siguldas ielas posma pārbūvi un uzsākt Dārzu, Saules un Parka ielas posmu pārbūvi.

Īstenojot ilgtermiņa finanšu politiku, pašvaldība turpinās darbu pie Eiropas Savienības struktūrfondu un citu finanšu instrumentu līdzekļu piesaistes infrastruktūras sakārtošanai un pilnveidošanai, lai varētu īstenot novadam un tā attīstībai nozīmīgus projektus.