Receptes

 

 

Paldies  Olivera Krista Knīsa ģimenei par iesūtītajām receptēm:
Ķirbju krēmzupa

1 vai 2 sīpoli
ķirbis (puse vai ceturtdaļa, jāskatās cik liels)
5 gab. kartupeļu
2 gab. burkānu
paciņa kausētais siers (Dzintariņš)
buljona kubiciņš
garšvielas
Aukstā zupa

kefīrs – 1.5 l
4 gurķi lauku
bietes – 700-800gr
4 olas
dilles, sīpolloki
garšvielas 

 

"Brīnumpupa" iesaka

Melktert ( Piena tarte)

Šī ir tradicionāla Dienvidāfrikas deserta kūka. Sastāvdaļas vienkāršas, pagatavošānas process interesants.

Pati kūka ļoti garda!

PAMATNES SASTĀVDAĻAS:
80 g sviests
5 ēd k cukurs
1 ola
1 glāze miltu
1 tējk. cepamais pulveris
šķipsniņa sāls

Uzsilda krāsni līdz 180 grādiem
Saputo sviestu ar cukuru, pievieno olu. Pieber miltus, sāli un mīca līdz masa vairs nelīp pie rokām. Sagatavoto mīklu ieliek cepamajā formā un ievieto ledusskapī, kamēr tiek pagatavots pildījums.

PILDĪJUMA SASTĀVDAĻAS:
1 l piens
60 g sviests
1 gl cukurs
4 olas
nepilna glāze miltu
1 tējk. vaniļas cukurs
Kanēlis pārkaisīšanai

Lielāko daļu piena kopā ar sviestu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. dzeltenumus saputo ar ar daļu no cukura. Savieno visas sausās sastāvdaļas, iemaisa nelielā daudzumā auksta piena. Šo maisījumu lēnām pievieno karstajam pienam un maisot karsē līdz tas sabiezē.  Nedrīkst vārīt! iemaisa saputotos dzeltenumus.

Masu nedaudz atdzesē un tajā iecilā saputotus olu baltumus.

Sagatavoto piena pildījumu ielej formā uz mīklas, pārkaisa ar kanēli un visu cep apmēram 30 -45 minūtes. Gatavo kūku atstāj cepeškrāsnī līdz tā atdziest!

Šai receptei internetā atrodami dažādi varianti un pagatavošanas veidi, kas nedaudz atšķiras. Iesakām pamēģināt! Lai labāk saprastu pagatavošanas procesu, mēs ieskatījāmies šeit https://www.youtube.com/watch?v=-2MISlXvld8

Lai labi garšo!

 

“BRĪNUMPUPAS” MUSLI BATONIŅI

Šādi musli batoniņi garantē kārtīgu enerģijas devu gan maziem, gan lieliem.  Ja tā pamatā izmanto augstas kvalitātes auzu pārslas, ēdājs saņems maksimāli daudz vērtīgus labumus.  Ar pārējām sastāvdaļām var variēt pēc savas sirds patikas un izvēlēties savus vismīļākos riekstus, žāvētas ogas, sēkliņas un augļus.

Kad visas izvēlētās sastāvdaļas sagatavotas – žāvētie augļi, ogas, rieksti sasmalcināti,  izkausē sviestu un tam  pievieno zemesriekstu sviestu. Zemesriekstu sviesta vietā var izmantot arī parastu sviestu. Auzu pārslām un riekstiem piejauc zemesriekstu sviesta,  silto medus, sviesta masu un kārtīgi visu samaisa.

Tad masu pilda traukā pēc  izvēles. No tā būs atkarīga  enerģijas batoniņu forma, lielums un biezums. Visu ietin pārtikas plēvē, kārtīgi nospiež un uz laiku ievieto ledusskapī. Ja to neizdarīsiet , musli batoniņi negribēs turēties kopā.

Mūsu musli batoniņu sastāvā bija auzu pārslas, rozīnes, žāvētas dzērvenes, saulespuķu sēkliņas,bio medus, sviests un bio zemesriekstu sviests.

Mums izdevās ļoti gardi! Lai izdodas arī jums!

 

”KĀPĒČU” INDIJAS AUGĻU SALĀTI.

Izpētam, kādi augļi, rieksti un garšvielas aug Indijā.

Apelsīni, mango, granātābols, papaja, mango, arbūzs, melone, ličijas, āboli, gvajave, bumbieri, laims, citrons, bannāni.

Kokosrieksts, indijas rieksti, mandeles, kanēlis.

Augļus sagriež gabaliņos, izņemot citronu un laimu. Visu liekam lielā bļodā. Granātābolu izlobam un liekam pie sagrieztiem augļiem. Piespiežam  augļiem laima sulu un saudzīgi apmaisam augļus. Liekam salātus trauciņos, dekorējam ar riekstiem. Ja kādam garšo kanēlis, var pievienot salātiem.

Labu apetīti!

 

"KĀPĒČU”AUZU PĀRSLU KĀRTOJUMS.

Auzu pārslas

Sviests

Cukurs

Saldais krejums

Ābolu – pīlādžu ievārijums.

Apgrauzdē auzu pārslas sviestiņā.  Kad pārslas paliek nedaudz brūnas, pievieno cukuru. Nedaudz vēl pagrauzdē, kamēr pārslas sāk karamilizēties. Pārslas no pannas iebēr šķīvī, lai atdziest.

Kad auzu pārslas atdzisušas, sāk gatavot putukrejumu. Ielej traukā saldo Latvijas krejumu, pievieno cukuru un sāk putot.

500 g krējuma nepieciešams apmēram 2 ēdamkarotes cukura.

Kad putukrejumiņš gatavs, laiks kārtot auzu pārslu kārtojumu. Ņemam skaistu stikla trauciņu, bēram trauciņā dažas ēdamkarotes putukrejumu, virsu liekam ievārijumu. Atkal vienu kārtu auzu pārslas. Visam pa virsu liekam putukrejuma cepurīti.

Mmm! Labu apetīti!

ŠOKOLĀDES SVIESTS.

200 g sviests

2 ēdamkarotes kakao pulveris ( var arī vairāk)

2 ēdamkarotes pūdercukuru

Sviestu liek bļodā, pievieno kakao pulvri un pūdercukuru. Ņem koka karoti un maisa sviestu. Maisa tik ilgi līdz sviests ir ieguvis vienmērīgu brūnu krāsu. Ņemam baltmaizīti vai graudu maizīti, smērējam virsū un ēdam gardu muti.

 

Eko kokteilis

Sastāvs:
piens  (pirkts no zemniekiem)

zemesriekstu sviests  (tiešā pirkšana)

banāni (iegādāti veikalā Elvi ar Eiropas eko marķējumu, skatīt bildē) 

 

"Puķuzirnis" iesaka pupiņu konfektes

500 gr. balto pupiņu

500 gr. cukura

400 gr. grauzdētu riekstu (var arī mazāk)

400 gr. žāvētas aprikozes (var arī mazāk)

saulespuķu sēklas

kokosriekstu skaidiņas

sezama sēklas

Pagatavošana:

Pupiņas izmērcē diennakti un novāra mīkstas.

Atdzisušā pupiņas, grauzdētos riekstus un žāvētās aprikozes izmaļ 2 reizes caur gaļasmašīnu.

Iegūto masu liek katlā, pievieno cukuru un vāra nepārtraukti maisot līdz tā atlec no katla malām.

Masu atdzesē. Ar mitrām rokām veido vēlamo kofekšu formu, apviļā saulespuķu sēklās vai kokosriekstu skaidiņās, vai sezama sēklās.

Lai labi garšo!

 

"Kriksīši" iesaka topinambūra kotletes :)


Vienkārši un ļoti veselīgi

Sastāvdaļas

600 g maltā gaļa
400 g topinambūru bumbuļi
1 sīpols
1 ola
Sāls
Pipari
Garšvielas pēc garšas
Eļļa cepšanai
Pagatavošana: 20 min.

1) Nomazgāt, nomizot un smalki sarīvēt topinambūrus.

2) Sīpolu nomizot un smalki sakapāt vai sarīvēt.

3) Pievieno topinambūrus gaļai, pievieno sāli, piparus, garšvielas un samaisa.

4) Kotletes var cept eļļā vai tvaicēt.

5) Var pasniegt ar svaigu krējumu, kuram iepriekš pievieno sasmalcinātu ķiploku vai sasmalcinātus garšaugus.

 

 

Datora versija